فردریک یا تاتر بولوار. اریک امانوئل اشمیت. مترجم: شهلا حائری. نشر قطره. چاپ اول. تهران: 1389. 1100 نسخه.216 صفحه. قیمت: 4500تومان.
«میتونم صحنه رو مجسم کنم. یک مادری که خیاط یا رفو گره ، میره طبقه آخر تاتر کمدی فرانسز روی نیمکتهای چوبی درب و داغون میشینه و با هر شعر راسین اشکهاش در میاد و تصمیم میگیره که اسم اون شاهزاده خانم رو روی بچه بیچارهاش بذاره. پس شما هم بچه طبقه ارزون تاترین، جایی که بهش میگن بهشت؟»[1]
بار دیگر اریک امانوئل اشمیت و نمایشنامه غریب دیگری از وی. این بار این نمایشنامه موضوعش خود تئاتر است. خود نمایش و هیجان و شگفتیای که صحنه تئاتر ایجاد میکند.
«فردریک یا تاتر بولوار» نمایشنامهای است بر گرفته از شخصیتی واقعی به نام فردریک لومتر. ظاهرا وی پسر زنی تنها و فقیر است که به رختشویی میپردازد و آرزوی بازیگری دارد. فردریک بعدها بازیگر مشهوری میشود که تمام فکر و ذکرش تئاتر و نمایش و زندگی است. او به دنبال صحنههای باشکوه و نمایشهای پر طمطراق نمیگردد بلکه میخواهد بخشی از زندگی را روی صحنه زندگی کند.
فردریک عاشق تئاتر است اما هم زمان عاشق زنی مرموز نیز میشود و تردیدهای وی آغاز میشود که باید بین تئاتر و این زن یکی را انتخاب کند.
نمایشنامه درباره این تردیدها سخن میگوید. زمانی که در هنگامه پیری و مرگ صحنه نمایش برای فردریک، صحنه زندگیاش میشود، لحظهای است که وی باید تصمیم بگیرد. فردریک لومتر بازیگری بسیار شجاع و نترس و در واقع یک جمهوریخواه واقعی در زمان انقلاب فرانسه است. کسی که از طبقه پایین اجتماع وارد تاتر شده و حالا این بخت را دارد که حرف طبقه خود را به گوش مردمی از سطحی دیگر برساند.
روزی دختر وزیر پیش او میآید تا از وی بازیگری یاد بگیرد اما فردریک به او دل میبندد و سخت عاشقش میشود به حدی که حاضر است صحنه نمایش را که تا این حد شیفته آن بود ترک کند. این نمایشنامه مربوط به دوران بعد از انقلاب فرانسه و تقریبا بعد از سلطنت ناپلئون است. وقایع در چنین بازه زمانی رخ میدهد. در این نمایشنامه زندگی بازیگر معروف این دوره فردریک لومتر از دوران کودکی تا زمان مرگ وی به تصویر کشیده میشود.
نثر و سبک این نمایشنامه نیز مثل شاهکارهای دیگر اشمیت همچون «عشق لرزه» و «نوای اسرار آمیز» تاثیر گذار و تکان دهنده است. نمایشنامه مملو از جملات زیبا و تاثیر گذار و عمیق است.
فردریک یا تئاتر بولوار دارای دو بخش است. بخش اول شامل نه پرده است که بیشتر به دوران کودکی و نوجوانی فردریک میپردازد که چگونه با همه مشکلات پیش رو مبارزه میکند تا به خواستهاش برسد و بخش دوم که از پرده دهم آغاز میشود، پنج پرده است و ماجرای آشنایی فردریک را با زنی به نام برنیس و لحظات مرگ این بازیگر مشهور را راویت میکند.
در پشت جلد در معرفی کتاب آمده است: در تاتر بولوار هستیم. تاتری که صحنه زندگی را تصویر میکند. در آن جا عشق ، کینه و دسیسه انسانها را به یکدیگر پیوند میدهد.
«بی سلیقگی، شکلکیه که در برابر چیزی که سلیقه ما نیست در میاریم. میشنوید آقای وزیر، هیاهوی بولوار، غرش انسانها، این همهمه، این زندگی، این بی صبری؟ اینها چیزیه که چهل سال باعث شده شاهها و وزیرانشون سقوط کنن. این مردم برای اینکه سردشون بود، گشنهشون بود، زندانها را خراب کردن، اشعار و آوازهای جدیدی خوندن، نون میخواستن، محل نمایش میخواستن. »[2]
پی نوشت:
[1] صفحه 55 کتاب
[2] صفحه 81 کتاب