خوشی ها و مصایب کار.آلن دو باتن. مترجم:مهرناز مصباح.انتشارات چشمه( به نگار).چاپ اول. تهران1391:.1200 نسخه.358صفحه.قیمت: 17000 تومان.
«سفری را به یکی از شهرهای بزرگ دنیای مدرن تصور کنید. لندن را در یک دوشنبه خاکستری در پایان اکتبر در نظر بگیرید. بر فراز مراکز توزیع، انبارها، پارک ها، و سردخانه هایش پرواز کنید. مجرمان و توریست های اهل کره جنوبی اش را ببینید. ..»[1]
کار، به قول آلن دو باتن بنیادی ترین مفهوم مدرنیته است. همه ما به نوعی درگیر کار کردن هستیم. اصلا یکی از کارهای مهمی که ما در دنیای مدرن انجام می دهیم خود کار کردن است. دست کم بیشتر وقتمان در روز یا این است که خود را برای کسب یک شغل آماده کنیم، یا به دنبال شغلی بگردیم و در نهایت کار کنیم.
خیلی از ماها تقریبا تمام روز را درگیر کار کردن هستیم و تقریبا وقتی برای فراغت نمی یابیم. به نوعی کار کردن ما خودش نوعی از فراغت ما شده است. کارگری که از ساعت 6 صبح تا 6 عصر در کارخانه کار می کند، دیگر توانی برای تفریح ندارد و وقتی به منزل بر می گردد باید استراحت کند تا بتواند برای روز بعد انرژی کار کردن ذخیره کند.
کار کردن تا حد زیادی کسل کننده است اما می شود در کار و با خود کار نیز تفریح کرد؟آیا می شود به کار به چشم دیگری نگاه کرد و آن را وارد فضای وسیع انسانی کرد؟ آلن دو باتن تلاش می کند این موضوع را در میان مشاغل گوناگون جستجو کند.
خودش در این باره می گوید: هدف من از نوشتن خوشی ها و مصایب کار جلب کردن توجه مخاطب به طیف خاصی از فعالیت ها در دنیای کار بود. به این لحاظ که آن ها را آن قدر که باید نمی شناسیم. بخشی از این هم به ما نویسنده ها مربوط می شود. اگر امروز یک مریخی به زمین می آمد و فقط بر اساس مطالعه ی آثار ادبی منتشر شده می خواست بفهمد آدم ها چه کار می کنند به این نتیجه استثنایی می رسید که همه آن چه که مردم وقتشان را صرف انجام آن می کنند عاشق شدن، جر و بحث های خانوادگی و گاهی هم کشتن یکدیگر است. اما قدر مسلم کاری که ما می کنیم این است که به سر کار می رویم. با این حال همین کار به ندرت در آثار هنری بروزی دارد. در صفحات اقتصادی روزنامه ها اثری از آن دیده می شود اما عمدتا به چشم یک پدیده اقتصادی نه یک پدیده وسیع انسانی. بنابراین خلاصه کنم من می خواستم کتابی بنویسم که چشمان ما را به زیبایی، پیچیدگی، پیش افتادگی و وحشت هر از گاهی دنیای کار باز کند.
آلن دو باتن همچون یک پرسه گر به سراغ مشاغلی چون حساب داری، مهندسی، تولید بیسکویت، نقاشی، لجستیک، علوم موشکی، هوانوردی و کار آفرینی رفته و از نزدیک با این مشاغل درگیر شده است تا زوایای پنهان تری از این کارها را با نگاه جزء بین و موشکافانه یک نویسنده ببیند و بیان کند.
از این جهت این کتاب دنیای مدرن ما انسان ها را به خوبی نمایش می دهد. در این کتاب به کار به عنوان پدیده ای وجودی می پردازد و نگاه متفکرانه ای به آن می اندازد.
گزارش آلن دوباتن از مشاغل گوناگون از حد توصیف مشاغل فراتر می رود و به بررسی معنای وسیع تری از آن مشاغل و فراتر از آن به خود زندگی می پردازد. این کتاب نیز مثل کارهای دیگر وی، یک نگاه فیلسوفانه به زندگی شهری و دنیای مدرنی که در آن زندگی می کنیم دارد.
در این کتاب دو باتن گاه فقط نظاره گر روال جاری تمدن منفعت طلب است و گاه تحلیل خود را نیز بر آن می افزاید. او چیزهایی که حین کار از صاحبان مشاغل و کارگران می شنود می نویسد. او ازغرابت زیبایی و وحشت محل کار مدرن، گذار به سوی تخصص گرایی، زیبایی های بی نقص و بی روح و هولناک بسیاری از محل های کار دنیای مدرن، بی قیدی بی فکرانه پر شدن معده ها بدون توجه به نوع غذای خورده شده، خشم های پنهان شده در زیر نقاب شادی و سکوت های وحشتناک محیط های کاری، سرخوشی کشتن ماهی تُن، افزایش تعداد زیاد شغل های پیچیده و مبهم و تخصصی، ارتباط نداشتن مکانیزه شدن با ناتوانی های انسان، اقتصاد بشدت وابسته به امیال ثانوی، باور شادی آفرینی کار در دنیای مدرن و... سخن می گوید. این کتاب شامل دوازده فصل است و در پایان نیز مصاحبه ای اختصاصی درباره این کتاب با آلن دو باتن پیوست شده است. همچنین عکس هایی از محل کار های مختلف گرفته شده در جای جای کتاب استفاده شده است.
آلن دو باتن پیش از این کتاب های هنر سیر و سفر، معماری شادمانه و پروست چگونه می تواند زندگی شما را عوض کند را نیز به صورت مجموعه مقالات ادبی نوشته است.
مهرناز مصباح همچنین کتاب دیگری از آلن دوباتن به نام یک هفته در فرودگاه را از طرف همین نشر به فارسی برگردانده است.
« مسئله اصلی این نیست که آیا پختن بیسکویت کار مفیدی هست یا نه. مسئله این است که چنین فعالیتی از این که مدام گسترش یافته و در میان پنج هزار زندگی و نیم جین مکان تولید متفاوت تقسیم شده چه قدر به نظر مفید می رسد. »[2]
پی نوشت:
[1]صفحه 11 کتاب
[2]صفحه 82 کتاب