بردن توله گرگ ها به مهد کودک. الهام میزبان. تهران: انتشرارات سخن گستر. چاپ اول: 1389 .1000نسخه.104صفحه. 2200تومان.
« چهل و چهار
قرمه سبزی خورشت غمگینی است، که فقط روی میز یخ می زد
تلفن زنگ می زند به تو، دست گیجی شماره ام را/ رد
می شوم از کنار پنجره ای، که تو راقاب کرده در خوشبخت
مثل جشنی که توی خانه ی من، مرده در گریه های بیش از حد
زندگی ام دو اسم پنهان شد، گوشه یک شناسنامه ی خیس
من و من، من... ومن، ومن، ومن،من ومن،من... ومن...وتو؟شاید!
قورمه سبزی خورشت بدبختی ست،که سه سال است منتظر مانده
روی میزی که یک طرف" من " بود، آنطرف سایه ی " تو" که باید
می روی تا دوباره " تو" باشی، که فقط یک صدای ترسویی
که مرا قطع می کنی هر شب، پشت هی بوق های هی ممتد...»[1]
غزل پست مدرن نامی است که غزل گوهای جوان یکی دو دهه ای می شود که بر سر زبان ها انداخته و بر سر شعر بودن آن تعصب به خرج می دهند. این مسئله ای است که باید بین منتقدین شعر، آنهایی که غزل پست مدرن را نه شعر که گونه ای ترانه عامه پسند می دانند و آنهایی که معتقدند غزل یکی و تنها شکل شعر فارسی است حل شود.
شاعران جوان غزل پست مدرن اما نه فارغ از این هیاهو ها بل با کوشش بیشتری تلاش می کنند به رهبری سید مهدی موسوی شکلی از غزل را که در آن نه فرم غزل بل مضامین غزل، دگرگونه ارائه می شود، به سرانجامی خوش برسانند.
غزل گویان این زمانه از تم ها و موضوع ها و درگیری های روز استفاده می کنند و معتقد به این هستند که فرمت کلاسیک غزل با بیان مضامین تازه، خود نیز نو به نظر خواهد آمد و دیگر نیازی نیست برای ارائه مفاهیم امروزی وزن و قافیه کلاسیک شکسته شود. فارغ از این که این نظر تا چه حد درست یا غلط است، شاعران بسیاری کتاب های بسیاری در این قالب جدید ارائه کرده اند و در نهایت این خواننده است که با استقبال و فراموشی این نوع شعر به شاعران این نوع آثار می گوید کارشان گرفته یا نه.
به قول نیما یوشیج آنکه غربال به دست دارد از عقب میآید. باید دوره ای بگذرد و تجربه ها افزون و انباشت شود تا به نقد آکادمیک درباره این نوع شعر بنشینیم.
در حال حاضر باید از تلاش و کوشش شاعران غزل پست مدرن استقبال کنیم تا خود با پیشروی و تجربه های تازه ای که در این زمینه به دست می آورند ورق را به نفع غزل پست مدرن یا بر علیه آن بچرخانند. این را زمانه به قضاوت خواهد نشست.
بردن توله گرگ ها به مهد کودک یکی از این مجموعه شعر هایی است که با عنوان کلی «این روشنای نزدیک» و تحت عنوان غزل پست مدرن به بازار کتاب عرضه شده است. این کتاب با حمایت جایزه ادبی ایران منتشر شده است و در خود علاوه بر غزل پست مدرن، چارپاره، مثنوی، قطعه و دیگر قالب های ترکیبی را گنجانده است.
این مجموعه شامل 42 قطعه است با مضامینی برگرفته شده از جامعه امروز و دغدغه های اکنونی از نگاه شاعرمجموعه. خود شاعر در جایی گفته است این مجموعه دغدغه های زنی را بیان می کند که در جامعه نیمه سنتی و نیمه مدرن تلاش می کند مدرن شود.
هر شعر مجموعه یک شماره دارد اما گویا اشعار مجموعه بعد از شماره گذاری یک بار دیگر در هم ریخته شده و این بار چیدمان اشعار کنار هم به صورت اتفاقی صورت گرفته است. از این جهت شعر شماره هشت بعد از شعر شماره پانزده قرار می گیرد و الخ. برخی اشعار بر حسب وزن و قافیه ای که لنگ می زند نشان از حذف یکی دو کلمه دارد و با این حساب این سوال پیش می آید که با به هم ریخته شدن آهنگ و وزن کلمات که بسیار در برداشت و فهم شعر اثر می گذارد چه ضرورتی برای انتشار این مجموعه وجود داشته است؟
این اولین مجموعه شعر الهام میزبان است و هیجان زدگی برای انتشار یک مجموعه کتاب می تواند پاسخی باشد برای سوال پیش. به هر حال امید است در چاپ های بعدی و مجموعه های دیگر با زبان پخته تر و نگاه عمیق تر شاعر رو به رو شویم. هر چند نگاه بی ملاحظه، رادیکال و سرکش شاعر در این مجموعه می تواند خواننده را به آینده شعری این شاعر امیدوار کند.
میزبان، درباره نام کتاب می گوید این نام نشانه ای است از عصیان گری در مقابل نظم و قاعده و اظهار می دارد توله گرگ ها نماد سرکشی است و مهد کودک نماد وضعیت امروز است که می خواهد مسائل را در یک چهار چوب مشخص ارائه کند.
« صدای زودپز پر از آشپزخانه
صدای تلویزیون از آپارتمان کنار
صدای سوت زدن توی راه پله ی پشت
زباله های تری توی ظرف های ناهار»[2]
پی نوشت:
[1] صفحه 89 کتاب
[2] صفحه 56 کتاب